Gegrilde kipfilet met Hüttenkase en ananas (recept folder week 26)
Een lekker gerecht voor een zomerse dag!
Het recept paste voor het gemak wel een beetje aan, want ik vond het veel te warm om lang in de keuken te staan.
Ik sneed de bloemkool in kleine stukjes en kookte deze 5 a 10 minuten.
Ondertussen bakte ik de stukjes kipfilet in de pan.
Bij de gare kip voegde ik de Hüttenkase en de ananasstukjes uit blik.
De kokosschaafsel liet ik weg. In plaats daarvan voegde ik kokosmelk en mix voor groene curry toe.
Als laatste voegde ik de bloemkoolroosjes toe.
De kokosmelk en de Hüttenkase zorgen voor een lekker romige saus!
Weet u dat Hüttenkase veel eiwit en weinig vet bevat?
Samen met de rijst lieten we ons deze maaltijd weer heerlijk smaken!
Veel kookplezier!
Spiezen met vlees en groenten (recept week 24)
Deze spiezen waren een makkie! Je doet stukjes worst, ui, paprika en champignons in een kom.
Daarna voeg je de olie met knoflook en peterselie toe en husselt het door elkaar.
Je rijgt het aan de spiezen en bakken maar!
Het zijn eigenlijk spiezen voor op de bbq, maar dáár vonden we het een beetje te fris voor 😉
In de oven gaat het ook prima!
Ik volgde gewoon het recept, maar in principe kun je allerlei soorten worstjes of vlees gebruiken natuurlijk.
De worstjes waren voorgegaard, dat is altijd een veilig idee.
Verschillende groenten en gekruide worstjes was een heerlijke combinatie!
Nu de weersvoorspellingen beter zijn, kan aan het eind van de week de bbq misschien wel aan!
Vergeet dan niet om deze lekkere spiezen te maken!
Veel plezier!
Biefstuk met groene groente en krieltjes
Het recept stond me wel aan, deze week.
Maar toen ik de waslijst met ingrediënten bekeek, werd ik wat minder blij.
Ik houd ervan om lekker te koken, maar het moet niet ál te veel moeite kosten.
Drie verschillende groenten op je bord vond ik wat te veel van het goede.
Dat krijg je in een restaurant nog niet eens…
Ik koos er dus één uit…..broccoli.
Deze sneed ik in kleine roosjes en kookte ik een paar minuutjes.
Ik bakte een half uitje in de wokpan, deed de broccoli erbij en overgoot het geheel met wat sojasaus.
Bij het opdienen bestrooide ik de broccoli met amandelsnippers. Deze roosterde ik even in de koekenpan.
Ik kocht een zak krieltjes in een stoomverpakking. Deze week in de aanbieding!
Wat was dát ideaal! De zak verwarm je 8 minuten in de magnetron en klaar zijn je krieltjes!
Ik bakte ze daarna nog even in de koekenpan, samen met een uitje, voor een knapperig korstje.
De biefstuk bakte ik volgens de voorschriften op keurslager.nl.
Dan kán het bijna niet mis gaan!
We genoten weer van een heerlijke maaltijd!
Veel kookplezier!
Gegrilde groene asperges met zalm en gepocheerd ei (recept folder week 21)
Deze week een luxe lunchgerecht, wat óns prima smaakte als hoofdgerecht tijdens de warme maaltijd.
Gecombineerd met gebakken aardappeltjes was het een feestmaal!
Omdat ik geen groene asperges kon krijgen, gebruikte ik witte asperges.
Volgens het recept moesten ze in een grillpan gebakken worden, maar die heb ik niet.
Daarom gaarde ik ze in de heteluchtoven, wat ook prima ging!
Zo’n 20 minuten op 180 graden, op het rooster met daarop bakpapier.
De asperges verliezen vocht tijdens het bakken, wat je met het bakpapier opvangt.
Naar mijn idee zijn asperges uit de oven smaakvoller dan wanneer ze in water gekookt worden.
Terwijl de asperges gaarden in de oven, wachtte mij een nieuwe uitdaging 😊……eieren pocheren!
Ik had het nog nooit gedaan. Volgens het recept moest het op een ingewikkelde manier.
‘Dat moet makkelijker kunnen’ , dacht ik en dus ging ik op internet op zoek naar een recept.
Een ei pocheren bleek inderdaad zo moeilijk niet te zijn en het resultaat was voor een eerste keer best aardig.
De dressing maakte ik op mijn eigen manier met wat ik in huis had. Een kant en klare honing-mosterd dressing zou ook prima kunnen!
Ik maakte het bord mooi op met de asperges, de zalm, de dressing en de eitjes.
Wat jammer dat we het met z’n vieren moesten delen!
Hoewel de restaurants gesloten zijn, hadden wij door dit heerlijke gerecht tóch een restaurantgevoel!
Veel kookplezier!
Het recept van week 18 uitgeprobeerd door hobbykok Jannette Sinke
Spinazietaartjes met Parmezaanse kaas, ei en kerstomaatjes.
Een recept wat me wel aanstond en waar ik met plezier mee aan de slag ging!
Er waren wel wat problemen bij het kopen van de benodigde ingrediënten, want in geen enkele supermarkt was bloem te koop.
En die bloem had ik nu net nodig voor het maken van het deeg!
Gelukkig denk ik graag in oplossingen, dus kocht ik vers bladerdeeg.
Met dat kant en klare deeg maakte ik het mezelf een stuk makkelijker 😊
In plaats van kleine taartjes, maakte ik een grote taart in mijn springvorm.
De ingrediënten verdubbelde ik daarvoor.
In plaats van Parmezaanse kaas, gebruikte ik jong belegen geraspte kaas.
Parmezaanse kaas heeft nogal een uitgesproken smaak, daarom gebruik ik liever ‘gewone’ geraspte kaas.
De spinazie hoeft niet van tevoren te worden gekookt, maar wordt direkt gepureerd.
Op die manier krijg je een glad groen mengsel, wat er best bijzonder uitziet.
Ik bakte 300 gram gehakt rul met kruiden en voegde dit ook toe aan het mengsel.
De spinazietaart met gehakt en kaas viel bij ons aan tafel erg in de smaak!
Veel kookplezier!
Het recept van week 9 door Jannette Sinke uitgeprobeerd.
Deze week wortelsoep met gember, sinaasappel en kokos!
Ik houd erg van soep maken én eten, dus ik had veel zin om deze heerlijke pan soep te bereiden!
Omdat ik er meerdere keren van wilde eten, verdubbelde ik het recept, wat me een flinke pan soep opleverde!
Niet alle ingrediënten verdubbelde ik. Bij de kokosmelk, gember, de sinaasappels en de limoen maakte ik een uitzondering.
Van mij hoeft de soep niet zo’n uitgesproken kokossmaak te hebben en de 5 cm verse (geraspte) gember leek me de soep genoeg pit te geven 😊
Ook wilde ik eerst eens kijken hoe de soep smaakte met de sap van 2 sinaasappels en 1 limoen erdoor.
Wij vonden het een heerlijke soep, die ons erg deed denken aan de pompoensoep die ik in het najaar altijd maak!
De gember, kokos en sinaasappel geven de soep zijn eigen, lekkere smaak.
Ik serveerde de soep niet met de feta, koriander en amandelen, maar strooide er wat tijm (peterselie is ook lekker) en kookroom over.
Veel kookplezier en eet smakelijk!
Het recept van week 7 gemaakt door Jannette Sinke: Love Smoothie
Deze week staat er een smoothie op het recept.
Op zondagmiddag maak ik altijd een smoothie voor het hele gezin, dus deze keer kregen ze van mij de Love Smoothie.
Ik volgde het recept, op de granaatappelpitjes en de munt na.
Beide ingrediënten had ik niet in huis. Aangezien ik niet erg van munt houd, vond ik het niet erg om die achterwege te laten.
Ik deed er geen water bij, maar gebruikte wat meer sinaasappelsap.
De frambozen liet ik eerst ontdooien. Het leek me niet goed voor mijn staafmixer om deze bevroren toe te voegen.
Het werd een heerlijke rode smoothie, met een frisse smaak.
Een smoothie die heel geschikt is als ontbijt, om de dag gezond te beginnen!
Dat er ook havermout in zat, heb ik pas verteld toen de smoothie op was 😉
Succes!
Hartelijke groet, Jannette
Het recept van week 6 gemaakt door Jannette Sinke: Ovenschotel met pasta en kaas
Dit keer een recept waarvan ik het benieuwd was hoe het zou smaken.
Ik maak macaroni eigenlijk altijd met tomatensaus, maar die komt er in dit recept niet aan te pas.
Het recept volgde ik op de voet, op de hamblokjes en doperwtjes na.
In plaats van hamblokjes gebruikte ik gerookte kipreepjes.
Het blikje doperwtjes verruilde ik voor een doos doperwtjes uit de diepvries.
De macaronischotel zag er aantrekkelijk uit met veel groen(doperwten) en geel(mais).
Mijn zoon ontdekte zelfs peperballetjes in de schotel.
Maar na onderzoek bleken dat doperwtjes te zijn die boven op de schotel lagen en in de oven gekrompen én donker van kleur waren geworden 😊
Het was een lekkere schotel, maar wat vlak van smaak.
Iets pittigs erdoor zou écht wat toevoegen aan de schotel. Uitgebakken spekjes en wat prei misschien?
Of een half bouillonblokje, opgelost in een klein beetje heet water toevoegen?
Ik laat het over aan uw eigen creativiteit!
Succes!
Recept uit folder 46:
Deze week de runderstoofpot. Een lekker gerecht in deze tijd van het jaar.
Het ruikt heerlijk in de keuken bij het bereiden van deze stoofpot!
Ik bereidde de stoofpot voor het grootste gedeelte op vrijdag.
Zaterdag moest ik de hele dag weg en toen ik thuis kwam was het dus maar een kleine moeite om de stoofpot verder af te maken.
Vrijdag werkte ik volgens het recept en liet het vlees 2 uur stoven.
Naast de knolselderij en de winterpeen, deed ik er ook paprika bij.
Eigenlijk kun je aan dit recept veel soorten groenten toevoegen.
De hardere groenten (knolselderij, peen, paprika) voeg je wat eerder toe dan de zachtere, zoals courgette en champignons.
Zaterdag zette ik de pan nog ruim een uur op het vuur en liet ik de prei meestoven.
De aardappels liet ik weg, die eten wij er liever apart bij.
Het resultaat was een heerlijke stoofschotel, die we ons goed lieten smaken!
Beetje pittiger had wel gekund, vonden wij. Dus de volgende keer voegen we wat meer kruiden en specerijen toe.
Recept uit folder 45:
Erwtensoep….ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit zélf heb gemaakt.
Ik krijg het elke winter wel een keer van mijn moeder, als zij een grote pan erwtensoep heeft gekookt.
Daar is ze een halve dag mee bezig, maar dit is gelukkig een snelle erwtensoep.
Volgens het recept in 25 minuten klaar, maar ik deed er iets langer over.
Ik gebruikte doperwten uit de diepvries, een zak van 350 gram.
Iets minder dan in het recept vermeld staat, maar dat proef je niet!
Met verbazing las ik dat er rode linzen in moesten.
Erwtensoep moet toch groen zijn?
Gelukkig kon ik geen rode linzen vinden supermarkt en mocht ik van mezelf dus uitwijken naar blonde linzen.
Die hebben tenminste een groenig kleurtje, dus dat leek me een beter idee!
Ik deed alles volgens het recept in de pan, maar voegde geen 4 (!), maar 2 bouillonblokjes toe.
Voor 2 liter soep is dat genoeg! Als je de soep te flauw vindt, kun je aan het eind altijd nog een beetje zout toevoegen.
Ik kookte de linzen en soepgroenten geen 15 minuten, maar zo’n 40 minuten.
Daarbij ging ik uit van de kooktijd van de linzen, die op de verpakking vermeld stond.
Vóór het pureren haalde ik de laurierblaadjes uit de soep. Staat niet in het recept vermeld, maar lijkt me niet de bedoeling dat ze mee gepureerd worden.
De plakjes worst legde ik voor de foto boven op de soep.
Maar daarna roerden we alle worst heerlijk door onze pan soep.
We vonden de snelle erwtensoep echt wel lekker; wat betreft de smaak (en de kleur) hij had wel wat weg van broccolisoep, vonden de kinderen.
Succes met het koken van dit winterse soepje!
Recept uit folder 44:
Dit keer weer een ovenschotel, makkelijk én lekker!
Ik bereidde de schotel volgens het recept, maar gebruikte kookroom light om wat calorieën te besparen!
De varkenshaasjes van Slager Molenaar smaakten er heerlijk bij.
Ik bestrooide ze met peper en zout en smeerde ze in met mosterd. De varkenshaas liet ik een half uurtje rusten, zodat de smaak van de mosterd er goed in kon trekken.
10 minuten bakken in de pan en 10 minuten in de oven op 200 graden Celsius, zorgt voor een doorbakken varkenshaas.
Wat minder doorbakken (licht rosé) geeft malser vlees, wat ik persoonlijk lekkerder vind. Verkort dan de baktijd in de pan of de oven met 5 minuten.
Laat de varkenshaasjes na het bakken minstens 5 minuten rusten op een warm bord, onder aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich over het vlees en wordt de smaak beter.
Veel kookplezier!
Recept uit folder 43:
Deze week een recept met aardappels-groenten-vlees. Een gewone hollandse maaltijd dus!
Nou ja…..gewoon….! De aardappels en het vlees misschien wel, maar de sla hadden wij op deze manier nog nooit gegeten.
Het is een combinatie met koud en warm. Heel apart, maar ook heel lekker.
In plaats van paddenstoelenmelange gebruikte ik champignons. En in plaats van 4 uien, vond ik 1 grote ui wel genoeg!
De peultjes roerbakte ik wat langer dan aangegeven in het recept, zo’n 15 minuten.
Gewoon even proeven of ze al zacht zijn.
De hazelnoten had ik gebroken. Ik zou ze een volgende keer nóg fijner maken en even kort roosteren in de koekenpan. Dit geeft meer smaak aan de noten.
De krieltjes besprenkelde ik royaal met olijfolie, wat zout en rozemarijn erop en op de bakplaat de oven in. Een half uur bakken op 200 graden Celsius.
Tussendoor even omscheppen.
Het boomstammetje van slager Molenaar uit Lexmond smaakte er heerlijk bij! Kwaliteit, dat proef je!
Eet smakelijk!
Recept uit folder 42:
Hoewel sandwiches eigenlijk horen bij de lunch, hebben wij ze gegeten tijdens de warme maaltijd.
En dat smaakte ook prima! Bij de sandwiches serveerde ik aardappelballetjes, zodat het een complete warme maaltijd werd.
Maar een lekker soepje erbij kan natuurlijk ook!
Ik heb er geen dubbele sandwich van gemaakt, zoals in de folder. Het lijkt me namelijk moeilijk om die fatsoenlijk in je mond te krijgen.
De vissticks vielen er nu al gemakkelijk tussenuit….
Ons hele gezin smulde van de sandwiches. Dit wilden ze wel váker eten!
Maar ik kreeg wél de tip om de volgende keer in plaats van mayonaise (tabasco had ik weggelaten, die had ik niet in huis) een lekker kruidig sausje te gebruiken, zoals bijvoorbeeld ravigotsaus.
Eet smakelijk!
Hartelijke groet, Jannette
Recept uit folder 41:
Zuurkool hadden we al lang niet meer gegeten.
We zijn er niet zulke liefhebbers van, dus langzamerhand verdween hij in ons gezin van de menukaart.
Het was dus wel een beetje spannend hoe deze zuurkoolschotel ontvangen zou worden.
Maar dat viel alles mee! We vonden het écht lekker!
Ik maakte de schotel volgens het recept, maar de rozijnen (daar houd ik zelf niet van 😉)liet ik weg.
Venkelzaad ( Ad:jammer genoeg heb ik dat niet in ons assortiment) was niet te vinden in het schap met kruiden, dus dat heb ik ook maar weg gelaten.
Desondanks smaakte de zuurkoolschotel heerlijk.
De appel maakt de zure smaak van de kool wat minder heftig en de mosterd erdoor geeft ook een lekkere smaak!
De katenspek werd niet heel knapperig in de oven. Een volgende keer zou ik die even in de koekenpan bakken.
Ontbijtspek lijkt me ook lekker in plaats van katenspek.
Weer veel kookplezier gewenst!
Recept uit folder week 40:
Deze week stonden er tortilla’s op het menu en dat is in huize Sinke een feestje!
Leuk om ze nu eens een beetje anders klaar te maken.
Omdat ik grote tortilla’s gebruikte, heb ik ze opgerold en ze niet als een open envelop gevouwen.
Verder heb ik het recept gevolgd.
Ik gebruikte geen 4 tomaten, maar 2. Dit in verband met het vocht wat er uit de tomaten komt.
Dan worden de tortilla’s minder knapperig.
Naast de ui en de paprika voegde ik nog meer groenten toe, zoals prei en wortel.
Zo maakte ik er een gezonde maaltijd van!
De kinderen klagen wel eens dat er meer groenten dan vlees in de tortilla zit, maar dat was dit keer zéker niet het geval!
In plaats van paprikapoeder, peper en zout, gebruikte ik een half zakje burrito kruiden van Santa Maria.
De spinazie in het gehaktmengsel vonden we een succes! Wat gaf dat een heerlijke smaak!
We hebben gesmuld!
Hartelijke groet, Jannette
Recept uit folder 39:
Het was lang geleden dat ik zelf cordon blue had gemaakt.
Ooit een keer met kerst, toen ik nog bij mijn ouders woonde…..meer dan 25 jaar geleden dus…!
Omdat wij eigenlijk nooit varkensvlees eten, gebruikte ik kipfilet in plaats van varkensfiletlapjes.
Dit ging ook prima!
In de lijst van ingrediënten geraspte kaas.
Toen ik het recept ging lezen, kwam ik erachter dat ze daar plakken kaas gebruiken om de cordon blue mee te vullen.
Het kan allebei, net wat u in huis hebt.
Ik had veel beschuitkruim over, dus 5 a 6 beschuiten moet ook genoeg zijn.
Of….nóg makkelijker…kant en klare (gekruide) paneermeel gebruiken!
De kipcordon blues bakte ik aan beide zijden in ca 15 minuten gaar.
Ik serveerde er broccoli en gebakken krieltjes bij.
Veel kookplezier en eet smakelijk!
Hartelijke groet, Jannette Sinke
Recept uit folder 38
Een ovenschotel is altijd makkelijk; staat hij eenmaal in de oven, dan hoef je er niet meer naar om te kijken!
Met kabeljauwfilet had ik nog nooit een ovenschotel gemaakt, dus leuk om dat nu eens te proberen.
In het recept wordt ervan uitgegaan dat je verse of ontdooide vis gebruikt, anders klopt de oventijd niet.
Om wat meer smaak te krijgen, gebruikte ik, naast de zout en peper, ook knoflookpoeder.
De kabeljauwfilets besmeerde ik met groene pesto.
We hebben heerlijk gegeten van de schotel.
Het leek ons alleen wel lekker om er de volgende keer twee eetlepels pesto door te doen, voor wat meer smaak.
De tomaten zorgen voor veel vocht in de schotel. Om dit wat te beperken, kun je wat minder tomaten gebruiken en bijvoorbeeld een paprika in stukjes toevoegen.
Veel kookplezier en eet smakelijk!
K