Recept uit folder 45:

Erwtensoep….ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit zélf heb gemaakt.

Ik krijg het elke winter wel een keer van mijn moeder, als zij een grote pan erwtensoep heeft gekookt.

Daar is ze een halve dag mee bezig, maar dit is gelukkig een snelle erwtensoep.

Volgens het recept in 25 minuten klaar, maar ik deed er iets langer over.

 

Ik gebruikte doperwten uit de diepvries, een zak van 350 gram.

Iets minder dan in het recept vermeld staat, maar dat proef je niet!

Met verbazing las ik dat er rode linzen in moesten.

Erwtensoep moet toch groen zijn?

Gelukkig kon ik geen rode linzen vinden supermarkt en mocht ik van mezelf dus uitwijken naar blonde linzen.

Die hebben tenminste een groenig kleurtje, dus dat leek me een beter idee!

Ik deed alles volgens het recept in de pan, maar voegde geen 4 (!), maar 2 bouillonblokjes toe.

Voor 2 liter soep is dat genoeg! Als je de soep te flauw vindt, kun je aan het eind altijd nog een beetje zout toevoegen.

Ik kookte de linzen en soepgroenten geen 15 minuten, maar zo’n 40 minuten.

Daarbij ging ik uit van de kooktijd van de linzen, die op de verpakking vermeld stond.

 

Vóór het pureren haalde ik de laurierblaadjes uit de soep. Staat niet in het recept vermeld, maar lijkt me niet de bedoeling dat ze mee gepureerd worden.

 

De plakjes worst legde ik voor de foto boven op de soep.

Maar daarna roerden we alle worst heerlijk door onze pan soep.

 

We vonden de snelle erwtensoep echt wel lekker; wat betreft de smaak (en de kleur) hij had wel wat weg van broccolisoep, vonden de kinderen.

 

Succes met het koken van dit winterse soepje!

 

 

 

 

Recept uit folder 44:

Dit keer weer een ovenschotel, makkelijk én lekker!

Ik bereidde de schotel volgens het recept, maar gebruikte kookroom light om wat calorieën te besparen!

De varkenshaasjes van Slager Molenaar smaakten er heerlijk bij.

Ik bestrooide ze met peper en zout en smeerde ze in met mosterd. De varkenshaas liet ik een half uurtje rusten, zodat de smaak van de mosterd er goed in kon trekken.

10 minuten bakken in de pan en 10 minuten in de oven op 200 graden Celsius, zorgt voor een doorbakken varkenshaas.

Wat minder doorbakken (licht rosé) geeft malser vlees, wat ik persoonlijk lekkerder vind. Verkort dan de baktijd in de pan of de oven met 5 minuten.

Laat de varkenshaasjes na het bakken minstens 5 minuten rusten op een warm bord, onder aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich over het vlees en wordt de smaak beter.

Veel kookplezier!

 

 

Recept uit folder 43:

Deze week een recept met aardappels-groenten-vlees. Een gewone hollandse maaltijd dus!

Nou ja…..gewoon….! De  aardappels en het vlees misschien wel, maar de sla hadden wij op deze manier nog nooit gegeten.

Het is een combinatie met koud en warm. Heel apart, maar ook heel lekker.

In plaats van paddenstoelenmelange gebruikte ik champignons. En in plaats van 4 uien, vond ik 1 grote ui wel genoeg!

De peultjes roerbakte ik wat langer dan aangegeven in het recept, zo’n 15 minuten.

Gewoon even proeven of ze al zacht zijn.

De hazelnoten had ik gebroken. Ik zou ze een volgende keer nóg fijner maken en even kort roosteren in de koekenpan. Dit geeft meer smaak aan de noten.

De krieltjes besprenkelde ik royaal met olijfolie, wat zout en rozemarijn erop en op de bakplaat de oven in. Een half uur bakken op 200 graden Celsius.

Tussendoor even omscheppen.

Het boomstammetje van slager Molenaar uit Lexmond smaakte er heerlijk bij! Kwaliteit, dat proef je!

Eet smakelijk!

 

 

 

Recept uit folder 42:

Hoewel sandwiches eigenlijk horen bij de lunch, hebben wij ze gegeten tijdens de warme maaltijd.

En dat smaakte ook prima! Bij de sandwiches serveerde ik aardappelballetjes, zodat het een complete warme maaltijd werd.

Maar een lekker soepje erbij kan natuurlijk ook!

Ik heb er geen dubbele sandwich van gemaakt, zoals in de folder. Het lijkt me namelijk moeilijk om die fatsoenlijk in je mond te krijgen.

De vissticks vielen er nu al gemakkelijk tussenuit….

Ons hele gezin smulde van de sandwiches. Dit wilden ze wel váker eten!

Maar ik kreeg wél de tip om de volgende keer in plaats van mayonaise (tabasco had ik weggelaten, die had ik niet in huis) een lekker kruidig sausje te gebruiken, zoals bijvoorbeeld ravigotsaus.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

Hartelijke groet, Jannette

 

Recept uit folder 41: 

Zuurkool hadden we al lang niet meer gegeten.

We zijn er niet zulke liefhebbers van, dus langzamerhand verdween hij in ons gezin van de menukaart.

Het was dus wel een beetje spannend hoe deze zuurkoolschotel ontvangen zou worden.

Maar dat viel alles mee! We vonden het écht lekker!

Ik maakte de schotel volgens het recept, maar de rozijnen (daar houd ik zelf niet van 😉)liet ik weg.

Venkelzaad  ( Ad:jammer genoeg heb ik dat niet in ons assortiment)  was niet te vinden in het schap met kruiden, dus dat heb ik ook maar weg gelaten.

Desondanks smaakte de zuurkoolschotel heerlijk.

De appel maakt de zure smaak van de kool wat minder heftig en de mosterd erdoor geeft ook een lekkere smaak!

De katenspek werd niet heel knapperig in de oven. Een volgende keer zou ik die even in de koekenpan bakken.

Ontbijtspek lijkt me ook lekker in plaats van katenspek.

Weer veel kookplezier gewenst!

 

 

 

Recept uit folder week 40:

Deze week stonden er tortilla’s op het menu en dat is in huize Sinke een feestje!

Leuk om ze nu eens een beetje anders klaar te maken.

Omdat ik grote tortilla’s gebruikte, heb ik ze opgerold en ze niet als een open envelop gevouwen.

Verder heb ik het recept gevolgd.

Ik gebruikte geen 4 tomaten, maar 2. Dit in verband met het vocht wat er uit de tomaten komt.

Dan worden de tortilla’s minder knapperig.

Naast de ui en de paprika voegde ik nog meer groenten toe, zoals prei en wortel.

Zo maakte ik er een gezonde maaltijd van!

De kinderen klagen wel eens dat er meer groenten dan vlees in de tortilla zit, maar dat was dit keer zéker niet het geval!

In plaats van paprikapoeder, peper en zout, gebruikte ik een half zakje burrito kruiden van Santa Maria.

De spinazie in het gehaktmengsel vonden we een succes! Wat gaf dat een heerlijke smaak!

We hebben gesmuld!

Hartelijke groet, Jannette

 

Recept uit folder 39:

Het was lang geleden dat ik zelf cordon blue had gemaakt.

Ooit een keer met kerst, toen ik nog bij mijn ouders woonde…..meer dan 25 jaar geleden dus…!

Omdat wij eigenlijk nooit varkensvlees eten, gebruikte ik kipfilet in plaats van varkensfiletlapjes.

Dit ging ook prima!

In de lijst van ingrediënten geraspte kaas.

Toen ik het recept ging lezen, kwam ik erachter dat ze daar plakken kaas gebruiken om de cordon blue mee te vullen.

Het kan allebei, net wat u in huis hebt.

Ik had veel beschuitkruim over, dus 5 a 6 beschuiten moet ook genoeg zijn.

Of….nóg makkelijker…kant en klare (gekruide) paneermeel gebruiken!

De kipcordon blues bakte ik aan beide zijden in ca 15 minuten gaar.

Ik serveerde er broccoli en gebakken krieltjes bij.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Hartelijke groet, Jannette Sinke

 

 

Recept uit folder 38

Een ovenschotel is altijd makkelijk; staat hij eenmaal in de oven, dan hoef je er niet meer naar om te kijken!

Met kabeljauwfilet had ik nog nooit een ovenschotel gemaakt, dus leuk om dat nu eens te proberen.

In het recept wordt ervan uitgegaan dat je verse of ontdooide vis gebruikt, anders klopt de oventijd niet.

Om wat meer smaak te krijgen, gebruikte ik, naast de zout en peper, ook knoflookpoeder.

De kabeljauwfilets besmeerde ik met groene pesto.

 

We hebben heerlijk gegeten van de schotel.

Het leek ons alleen wel lekker om er de volgende keer twee eetlepels pesto door te doen, voor wat meer smaak.

De tomaten zorgen voor veel vocht in de schotel. Om dit wat te beperken, kun je wat minder tomaten gebruiken en bijvoorbeeld een paprika in stukjes toevoegen.

 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

K