Deze week Boeuf bourguignon, een heerlijk gerecht met runderstoofvlees.

Het kost wat (oven)tijd om het te maken, maar dan héb je ook wat!

In het recept wordt er 1500 gram vlees gebruikt, maar dat vond ik erg veel.

Onnodig om zoveel vlees te eten met 6 personen.

 

 

Daarom nam ik 1000 gram en gebruikte ik meer groenten in het gerecht.

In plaats van 60 gram spekblokjes gebruikte ik 125 gram.

Uit het recept begrijp ik dat het de bedoeling is dat er stoofvlees aan één stuk wordt gebruikt.

Dat vond ik niet handig, dus nam ik vlees dat al in stukken was gesneden door de slager.

Van tevoren liet ik het vlees op de aanrecht in een half uur op kamertemperatuur komen. Zo voorkom je ‘schrikken’ van het vlees, waarbij vocht verloren gaat.

Het aanbraden in de pan deed ik in twee etappes van 500 gram. Het vlees moet namelijk wel goed de bodem van de pan raken om snel rondom bruin te kunnen bakken.

De ovenschaal die ik ging gebruiken, zette ik alvast in de oven.

Nadat ik de eerste 500 gram vlees had gebraden, haalde ik de schaal uit de oven en bewaarde ik het vlees hierin. Zo bleef het lekker warm.

Verse tijm had ik niet in huis, platte peterselie wel. Dus gebruikte ik dát! Was een prima alternatief.

Ik had het niet verwacht, maar sjalotjes had Ad ook in zijn assortiment! In de rode variant zelfs! Sjalotjes zijn fijner, milder en zoeter van smaak dan gewone uien.

Kunt u niet aan sjalotjes komen? Geen nood….gebruik gewone uien.

Aan het stoofvlees voegde ik de ingrediënten toe van het recept.

Maar daarnaast ging er ook wortel, paprika en pastinaak bij. Even bakken in de pan en daarna in de ovenschaal

De ovenschaal (ik heb er één met een deksel, dus hoefde geen aluminiumfolie te gebruiken) ging de oven in en na een poosje rook ons hele huis heerlijk naar het stoofgerecht.

Na 3 uur stoven heb ik het geserveerd met rijst en kreeg ik veel lovende reacties van de gezinsleden.

Een heerlijk gerecht om te serveren bij het kerstdiner! Prima 1 of 2 dagen van tevoren te bereiden.

 

Nog een paar tips/opmerkingen:

  • Bij ons viel het vlees nog niet uit elkaar na 3 uur stoven. Méér tijd om te stoven had ik niet, want we moesten écht aan tafel!

Niet zacht genoeg naar uw zin na 3 uur stoven? Gewoon nog een poosje de oven in, tot het wel zacht is.

  • Zilveruitjes smaken ook heerlijk in deze stoofschotel

 

 

Hartelijke groet, goede kerstdagen en een voorspoedig 2020 gewenst voor jou, Tineke en allen die jullie lief zijn.

Jannette

 

Plaats een reactie

  • (will not be published)